XXXIII Nedelja zdravlja usta i zuba ,,Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”

Nedelju zdravlja usta i zuba, koja se ove godine obeležavala pod sloganom,,Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”, Dom zdravlja Osečina, Patronažna služba zajedno sa stomatološkom službom, CK Osečina, obeležili su sa Dečijim vrtićem,,Lane”.

Sam slogan ovogodišnje manifestacije naglašava značaj dobrog oralnog zdravlja za opšte zdravlje i za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh. Oralno zdravlje je pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života. Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaj funkcije žvakanja, govora, mogu prouzrokovati psihološke probleme i štetno uticati na ukupno zdravlje. Većina oralnih bolesti ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima, malignim, hroničnim respiratornim bolestima i dijabetesom.

Zato su veoma bitne preporuke koje smo naglasili u ovoj kampanji: adekvatna higijena usta i zuba, redovne posete stomatologu kao i pravilna ishrana, bezbedno životno okruženje. Kao i svake godine tako i ove svim predškolcima podeljene su četkice i pasta za zube, a ove godine sponzori su nam bili ,,Joma plast” i ,,Podgorina voće”.
Stomatoloska sluzba doma zdravlja je posetila i djake prvake .Svi ucenici prvog razreda su, donacijom decjih i preventivnih stomatologa , dobili kreativne knjige Tajne zdravih zubica ,sa kreativnim blokom,uz koje su kroz zabavu i igru ucili kako da sacuvaju i unaprede zdravlje usta i zuba.